TeamGym (skupinske akrobatske sestave) je v slovenskem prostoru nova disciplina, v tujini pa je razširjena nekaj več kot 20 let. Sestavljena je iz treh orodij - skoki na akrobatski stezi, skoki z malo prožno ponjavo brez in z mizo za preskok in iz skupinske vaje na parterju. Vsa orodja je potrebno izvajati ob glasbi in sestave z glasbo seveda tudi uskladiti. Ekipe so sestavljene iz 8 do 10 članov, tekmuje pa se v moških, ženskih in mešanih ekipah.

Kot nam že ime pove je to gimnastična disciplina, kjer se tekmuje samo ekipno. Vsota točk pridobljenih na vseh treh orodjih je končni rezultat ekipe.

Na parterju ekipe izvajajo koreografske sestave, ki morajo biti čim bolj usklajene - sinhrone. Težavnost je sestavljena iz kompozicije, težavnosti akrobatskih vložkov ter težavnosti elementov ravnotežja in moči.

Skoki z malo prožno ponjavo se izvajajo na dva načina. Z mizo za preskok (podobno preskoku iz športne gimnastike) ter brez mize za preskok. Vsaka ekipa ima na voljo tri serije skokov,od katerih mora vsaj ena serija biti čez konja za preskok. Ocenjuje se težavnost skokov inizvedba skokov.

Skoki na akrobatski stezi potekajo po 16 metrov dolgi stezi, ki je vzmetena. Tekmovalci imajo na voljo tri serije, da naredijo serijo skokov v smeri naprej, serijo skokov, kjer cela ekipa skoči identične skoke in poljubno akrobatsko serijo skokov.

Oktobra 2016 smo v Mariboru gostili 11. evropsko prvenstvo, na katerem sta se predstavili tudi dve mešani slovenski ekipi in sicer v mladinski in članski kategoriji.

Ekipa TeamGym se udeležuje domačih tekmovanj in se bo udeleževala tudi mednarodnih.

KOREOGRAF:

Zala in Sara na poletnih tekmovanjih

Zala Bedenik in Sara King sta se med poletjem udeležili 3 velikih tekmovanj.

Zala je konec junija tekmovala na 1. mladinskem svetovnem prvenstvu v Györu na Madžarskem, konec julija pa na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Bakuju, Azerbajdžan. Tekmovanji je uspešno izpeljala in si pridobila pomembne izkušnje v svoji tekmovalni karieri.

Sara je v začetku julija tekmovala na univerzijadi v italijanskem Neaplju, kamor bi moral odpotovati še en tekmovalec ŠD Center Maribor - Jure Weingerl, a se je pred odhodom na tekmovanje žal poškodoval.

Dekletoma iskreno čestitamo!